Välkommen

Tisdagar 17.30 – 20.00
spinner vi Ull och Lin    i Hölö kyrkskola.
Alla är välkommen.         25,- kr- fika ingår.
Spinna och tvinna trådar i Hölö kyrkskola på Facebook
lena.hansjons@gmail.com  08/55157266  070/5358321

De spinner vänskapsband med ullgarn

I ett rum på övervåningen i Kyrkskolan i Hölö är stämningen glad. Flitiga händer arbetar med ull och garn. Klockan är fyra och kvinn­orna i Spinnverkstan har bara börjat.

Hölö. Kyrkskolan. Förr i tiden var här en slöjdsal på övervåningen. Pojkarnas slöjdsal dit flickorna inte fick gå. I dag kan det inte se mer annorlunda ut.

Nio uppenbart lyckliga kvinnor sitter­ tillsammans i den gamla­ salen. Här träffas de en gång­ i veckan för att tillsammans lära sig spinna ull. En av medlemmarna i Spinnverkstan, som de kallar sig själva, är textilläraren Lena Hansjons:

– Det började egentligen för två år sedan i mitt trädgårdsland, då jag och en vän, Elisabeth Ydrén, började­ prata om att vi måste göra något med de 13 spinnrockar som stod på mitt loft.
– Sedan skickade vi ut en förfrågan på Facebook till andra vänner om det var någon som ville börja spinna­.

När det blev dags att tänka på lokal dök idén om Kyrkskolan upp. Så Lena och Elisabeth bildade tillsammans med flera andra vänner gruppen Spinnverkstan för att lättare kunna organisera sig. Sedan hösten 2012 har de en egen lokal i den gamla­ slöjdverkstaden på övervåningen.

Och gruppen, ja den har i dag utvecklats till en del av ett hantverks­kollektiv. Någon stickar, någon väver och någon spinner. Tanken är att vem som helst kan dyka upp och alla sedan kan lära sig av varandra.

– Ja vi har ingen lärare, utan alla delar på ansvaret, då uppstår också något socialt, säger Lena.

Ullen som de spinner får de till största delen från allmogefår, den gamla nordiska stammen av får.

– Det har visat sig att ullen är helt underbar att använda, säger Lena, som själv har allmogefår hemma och passar på att använda deras ull.

Gruppen har också fått stor uppmärksamhet i hantverkskretsar, speciellt efter den lyckade utställningen Handspunnet som ägde rum i Kyrkskolan hösten 2012.

– Det var då det satte fart på allvar, vi skulle ha en utställning och fick tänka till lite, säger Lena.
Ässet i rockärmen visade­ sig vara en vävstol av Damast­-modell (mönstervävning) från 1887 med anor från drottning Victorias vävskola vid Tullgarn. Vävstolen fanns redan i Lenas lada. Men för att lyckas riktigt behövdes något speciellt – ett eget vävmönster. Tillsammans med Elisabeth begav sig Lena till Tullgarn.

– Vi tog en bild på ett räcke på Tullgarns slott, sedan körde vi det genom ett väv-dataprogram, säger Lena.

Resultatet blev Spinngruppens Tullgarnsmönster. Ett namn numera också godkänt av kungen.

Men efter att ha besökt gruppen får jag känslan av att det inte bara handlar om hantverk, utställningar eller vänskap. Att spinna är något mer. Kanske lyckas en av gruppens medlemmar, en leende Rita Almeida, beskriva det bäst:
– Det är bara så lugnt.

Jesper Hagel/LT
ett LT-reportage från sommaren 2013.